The Retirement House in Bechyně  |  News  |  ATELIER 8000

ATELIER 8000   News   The Retirement House in Bechyně

The Retirement House in Bechyně

 

The Retirement House in Bechyně gala opening took place on December 17, 2014.

A house for 122 seniors responds to the current situation; it wants to be townforming and strengthening relationships in the part of the town. The original site was fenced establishing an impenetrable area. It is open to the street and park now. Huge masses are set in motion by fine stepping back; respiria, meeting, observation and leisure points are established at breaking points. Geometric volumes of skylights letting diffused daylight in project in the roof plane above the respiria. A system of roofed galleries encircling and stepping back as a ring on the facade supports the building’s horizontal character. The different colour of window frames and irregular railing fills add to this diversification. Priority is given to natural colours of materials allowing them to patinate. Landscaping with a network of paths and benches is designed to allow various activities as well as resting of clients and visitors.