Studie  |  Projekty  |  ATELIER 8000

ATELIER 8000   Projekty   Studie

 
 

Velké egyptské muzeum

Další euforická soutěž s kanceláří Radka Květa, s teoretickou přípravou a textovou částí pomáhal Karel Doležel.
Ve vztahu k lokalitě historického areálu pyramidových komplexů a polím mastab je struktura muzea umístěna v podzemí, přestřešena zvlněnou střechou z části zavátou pískem. Za stěnou otevřenou ke Slunci, ale i ambivalentně uzavřenou, je ukryto veškeré bohatství sbírek a dalších provozů muzea. Jde o princip přehradní hráze, která zadržuje nesmírnou hodnotu památek starého Egypta, jeho historie a rozsáhlé kultury koncentrované do jednoho místa, ale nekonečně plynoucího času, protékajícího prostory muzea. Jde o ideový přepis přehrady Wádí Garáwí, která byla postavena v horách nad východním okrajem nilského údolí v době stavby pyramid v Gize. Východní vstupní stěna muzea se symbolicky otevírá k vodám Nilu, zároveň i k životodárnému zdroji všeho života, Slunci. Kontinuitu veškerého lidského konání spojují vodstvo a světlo, neodmyslitelné základy staroegyptské kultury.

 

Zpět

Kategorie:Kultura a umění, Veřejná stavba
Soutěž:2002
Spolupráce:Radko Květ, Karel Doležel
Město:Ghíza, Egypt
Velké egyptské muzeumVelké egyptské muzeumVelké egyptské muzeumVelké egyptské muzeumVelké egyptské muzeumVelké egyptské muzeumVelké egyptské muzeumVelké egyptské muzeum